Alles over voeding
Voeding
Voeding is een belangrijk onderdeel van de verzorging van een hond. Goede voeding helpt uw hond gezond te blijven. De hond behoort tot de carnivoren (vleeseters), maar kan door zijn natuurlijke voedingsgewoonten ook bij de omnivoren (alleseters) gerekend worden. In de natuur jagen honden namelijk op grote herbivoren waarbij ook de ingewanden, die veel plantaardig materiaal bevatten, genuttigd worden. Het lichaam en metabolisme van de hond is daardoor eerder te vergelijken met dat van een omnivoor. Zo heeft de hond een gebit met veel tanden en kiezen waardoor het niet alleen mogelijk is om vlees te scheuren, maar ook om de voeding goed te kauwen. Ook het darmstelsel is in vergelijking met dat van een pure carnivoor langer waardoor de bijkomende vertering van het plantaardig materiaal door de darmflora toegelaten wordt. De voedingsbehoeften zijn door de omnivore voedingswijze ook lang niet zo specifiek als die van de kat, waardoor het zelf bereiden van voedingen minder snel tot voedingstekorten of gezondheidsproblemen hoeft te leiden.
Elke voedingsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wat u uw hond geeft is ook afhankelijk van uw eigen voorkeur.
Droge brokken
Droogvoer bevat weinig water en is een compleet voer, d.w.z. alle
voedingsmiddelen die uw hond nodig heeft zitten hierin. Door het lage vochtgehalte is het lang houdbaar. Een goede brok is bijvoorbeeld Biofood, Cavon etc.
Natvoer
Door het hoge vochtgehalte in natvoer is het bederfelijker dan droogvoer. Het heeft een verleidende sterke geur. Nadeel is dat er relatief veel meer gevoerd moet worden dan een droge brok en dat er minder voedingsstoffen in zitten.
Vers vlees
De meningen over vers vlees lopen erg uiteen. Het is een inmiddels een trend om vers vlees te voeren. Het kan wel, maar er zijn wel serieuze risico’s aan verboden voor zowel mens als dier. Eigenaren voeren het vaak omdat het aanvoelt als een “natuurlijke” manier van voeren en het zou minder maag-darm problemen geven, een beter gebit en een mooiere vacht.
Er is echter geen bewijs voor deze individuele beweringen. Wel is wetenschappelijk bewezen dat honden die rauw vlees gevoerd krijgen, de ook voor de mens gevaarlijke bacterie Salmonella in de ontlasting hebben. Bij jonge, oude en zieke dieren kan deze bacterie ziekte veroorzaken, bij gezonde volwassen dieren valt dit veelal mee. De kans op overdracht van deze bacterie van de hond naar de mens is erg reëel. Wie aait zijn hond niet? De hond poetst zich meermaals per dag, waarbij hij met zijn tong de bacterie over zijn hele vacht uitsmeert. Wanneer u na het aaien van uw hond zonder handen wassen eten bereidt of eet, is het risico op overdracht van Salmonella of andere ziektes zoals bv E. Coli, reëel.
Een ander nadeel is dat een dieet op basis van vers vlees vaak onvolledig is met betrekking tot de samenstelling.
Het voeren van vers vlees aan pups, zeker in het eerste levensjaar, wordt ten zeerste afgeraden. Naast het feit dat jonge honden weinig weerstand hebben tegen infecties zoals Salmonella, E. Coli etc., hebben pups voor hun botontwikkeling zeer uitgebalanceerde voeding nodig met een juiste verhouding calcium-fosfor verhouding. Hierdoor zou uw pup een slechte botontwikkeling kunnen hebben wat op oudere leeftijd kan leiden tot artrose en HD kan leiden.