Duitse Staande Korthaar

Er zijn verschillende theorieën over de herkomst van de Duitse Staande Korthaar. Een theorie is dat de Duitse Brakachtige hond de stamvader van dit ras zou zijn. Dan nog is er een theorie dat de korthaar afstamt van de Alans, dogachtige honden uit de tijd van het Romeinse rijk. Vast staat dat Duitsland het land van oorsprong is. Dr. Kleemann verdedigde zijn opvatting dat de oorsprong van de Korthaar de Spaanse Pointer was, later gekruist met de Hounds. In de jaren ’20 kwam het ras in Duitsland weer tot volledige bloei. In 1897 werd het eerste stamboek van het “Deutsch Kurzhaar Verband” uitgegeven, waarin de eerste ra standaard van de Duitse Staande Korthaar werd beschreven. Schofthoogte: reuen 62-66 cm, teven 58-63 cm.

  • Kenmerken

  • Jachteigenschappen

  • Training

Kenmerken:  

De Duitse Staande Korthaar is een adellijke verschijning, die snelheid, kracht en uithoudingsvermogen uitstraalt. Hij heeft uitstekende jachtkwaliteiten en beschikt over een grote veelzijdigheid. Het is een intelligente hond met een sterk karakter en ontplooit vrij veel initiatief, maar kan ook uitstekend voldoen als gezelschapshond. Hij heeft behoefte aan voldoende beweging en uitdaging, het is nu eenmaal een actieve hond. Hij is in zijn element als hij mag werken voor de baas, het maakt niet uit of dit in de jacht is of op een ander terrein. Geef hem een opdracht en hij wordt een blije hond!

Jachteigenschappen:

De Korthaar is een allround jachthond, die prachtig werk kan laten zien, zowel voor als na het schot. Het is een ruim jagende hond en kan op een indrukwekkende manier wild aantrekken, vastzetten en voorstaan. Als apporteur is hij zeer betrouwbaar, ook als het gaat om ziek geschoten wild, zowel bij de jacht op klein- als waterwild. Door zijn bouw en snelheid is hij uitermate geschikt voor de vlakjacht, maar hij kan net zo makkelijk als zweethond worden ingezet. Kortom, de Korthaar is een energieke, onvermoeibare en stijlvolle jager en een betrouwbaar apporteur. Hij getuigt dan ook van een groot jachtverstand en is een echte vriend en jachtkameraad.

Training:

Een Korthaar is geen hond voor een rondje om de kerk, d.w.z. een 5 of 10 minuten wandeling. Hij heeft voldoende beweging per dag nodig en lekker kunnen rennen.

Hij zal, zoals iedere hond, moeten leren luisteren. Een Korthaar is een jachthond met een neus, die hij het liefst achterna gaat. Een hondentraining, liefst een jachthondentraining, is daarom essentieel. Dit om niet alleen te leren luisteren, maar met name ook te leren als hondeneigenaar hoe, in een gecontroleerde omgeving, om te gaan met een hond die graag zijn neus en jachtinstinct gebruikt. Hoe fijn is dat als je ergens met je hond wandelt, je fluit en de hond komt netjes terug naar de eigenaar!