Beweging

Een Korthaar heeft per dag voldoende beweging nodig, het is geen hond die genoegen neemt met wandelingetjes van 5 à 10 minuten per keer. Hij heeft een sterk karakter en neemt graag initiatief. Bij onvoldoende beweging of aandacht zal hij zeker activiteiten ontplooien om zijn energie kwijt te raken. Dit zijn niet per definitie zaken waar een hondeneigenaar blij van wordt. Dus wat je ook doet, fietsen, hardlopen, canicrossen, fly-ball etc., zorg voor voldoende beweging van de hond. Hierdoor zal hij ook rustig in huis zijn en is het een prima gezelschapshond/gezinshond.

Fietsen met je Korthaar

Om de Korthaar voldoende te laten bewegen is een prima oefening naast de fiets lopen. Hier zijn echter wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Ga pas met de hond fietsen als hij minimaal 1 jaar of ouder is. Dit is belangrijk omdat tot die leeftijd het lichaam van de hond nog volop in groei en dus ontwikkeling is.

Vooral met een harde ondergrond vangen de gewrichten van een hond veel klappen op tijdens het rennen naast de fiets. Het is daarom belangrijk om je hond in draf te laten lopen.

Laat je hond kennis maken met de fiets. Sommige honden deinzen letterlijk weg als ze een fiets zien en willen het liefst zo ver mogelijk er van wegrennen. Hoe pak je dit aan?

Ga eerst met je hond wandelen met je fiets aan de hand. Loop zelf tussen fiets en hond in. Is je hond gewend links van je te lopen, bestuur de fiets dan rechts van je en andersom. Gaat die goed, ga dan een stapje verder. Wandel met de fiets tussen jullie in. Is je hond hieraan gewend, probeer dan tijdens het wandelen een stukje te fietsen. Let op dat je je hond wel laat draven. Dit zal in het begin zeker niet makkelijk zijn. Houd het tempo laag en neem een korte route. Bouw dit langzaam op, al naar gelang de conditie van de hond.

Ga met warm weer (20 graden of meer) niet fietsen met je hond of dien je dit toch wilt, ga vroeg in de ochtend of later op de avond. Een hond zweet niet zoals een mens! Honden verliezen hun warmte via de tong door te hijgen en via hun voetzolen. Als hij op asfalt of beton loopt kan hij zijn warmte niet kwijt. Naast het gevaar van oververhitting van je hond kan het lopen op heet asfalt of beton ook leiden tot blaarvorming op de voetzolen. Zorg er dus voor dat je altijd water bij hebt voor de hond of dat hij ergens water kan drinken.