Een Korthaar is een jachthond met een sterk karakter die graag eigen initiatief toont. Dit zal je als hondeneigenaar in goede banen moeten leiden om een Korthaar te hebben die goed onder appèl staat. Een training is daarom een absolute must voor een Korthaar!

Puppycursus
Dit begint met een puppycursus v.a. 8 weken. Dit kan bij een kynologenclub, die bevinden zich in heel Nederland. Hier leer je, samen met je pup, de elementaire dingen zoals zitten, liggen, komen etc. Dit heb je nodig om goed luisterende, blije Korthaar te hebben maar ook als de pup wat ouder is om een jachthondentraining te volgen met je hond.

https://www.houdenvanhonden.nl/zoek-een-vereniging/kc/

Bij de Nederlandse Jagersvereniging (voorheen KNJV) worden jachthonden puppycursussen en, als de hond wat ouder is, jachttrainingen gegeven. Hier leert de hond niet alleen de broodnodige commando’s zoals komen, zitten en liggen maar ook jachthond gerelateerde zaken zoals het gebruiken van zijn neus en apporteren.

https://www.jagersvereniging.nl/vereniging/cursussen-en-proeven-voor-jachthonden/

Tip: ga, voordat je pup thuiskomt, eens kijken bij een training van een kynologenclub of Nederlandse Jagersvereniging.

Nimrod?

De Nimrod is een jaarlijks terugkerende jachthondenwedstrijd voor de beste jachthond van dit jaar. Het gaat om een ‘nationaal kampioenschap’ waar de beste jachthonden van Nederland aan deelnemen. Dit enkel op invitatie en een jachthond mag er één maal in zijn leven aan mee doen.

Dyno van Kallisto krijgt instructies op de Nimrod 2008.

Dyno haalt het konijn na de instructies van Lineke Willems

Wat is zweetwerk met je Korthaar?

Het speurwerk van een jachthond naar gevlucht, verwond of dood wild wordt zweetwerk genoemd. Zweet is een jagersterm voor bloed. De hond doet de nazoek d.m.v. het volgen van het spoor zodat het gewonde dier gevonden wordt. Een training hiervoor wordt door de Nederlandse Jagersvereniging gegeven, maar er zijn ook allerlei lokale initiatieven in Nederland.

www.jagersvereniging.nl