Canicross

​Canicross is hardlopen in de natuur met een aangelijnde hond die naar hartenlust mag trekken zodat baas en hond samen zo snel mogelijk een parcours over onverharde paden afleggen. Een jonge tak van sport die uitermate is geschikt voor een Korthaar, hij wil immers graag lopen én iets samen met de baas doen.
Canicross heeft niets te maken met de jacht. Naast een enthousiaste hond heb je alleen een heupgordel, een goed passend tuig, een elastische lijn en een paar hardloopschoenen (liefst met profiel) nodig. Afhankelijk van looptalent en trekkracht betekent het voor de één gewoon hardlopen met je hond, voor de ander heel veel harder lopen dankzij je hond en voor sommigen lijkt het meer op vliegen.

www.canicrossnederland.nl

Bikejöring

Bikejören is mountainbiken in de natuur met een aangelijnde hond die naar hartenlust mag trekken. De hond draagt een speciaal tuig en zit met een elastische lijn van maximaal 2,5 meter lang aan het frame van de fiets vast. Een lijnuithouder van flexibel materiaal voorkomt dat de lijn het voorwiel kan raken. Bij wedstrijden zijn de afstanden meestal tussen de 4 en 6 km en wordt om de minuut gestart als in een tijdrit. De hond moet minimaal 18 maanden oud zijn.

Voor de fietser zijn een helm en handschoenen verplicht. Omdat de snelheden kunnen oplopen tot dik boven de 30 km per uur is het erg belangrijk dat de hond goed luistert naar commando’s als links, rechts, rustig en stop en dat hij leert om andere honden in te halen en zelf ingehaald te worden.

Zoek voor trainingen altijd paden met een zachte ondergrond (voor asfalt zijn hondenpoten niet geschikt) en houd er rekening mee dat een hond snel last heeft van warmte. Bij wedstrijden van Canicross Nederland is meetrappen verplicht, het is de bedoeling dat hond en baas samen een fysieke inspanning leveren.

www.canicrossnederland.nl